söndag 13 september 2015

Vad är Gold-filled?

Gold-filled är en tillverkningsmetod för smycken och smyckesdetaljer där man lägger ett lager av guld över en basmetall. Gold-filled är vanligt förekommande i USA där tillverkningen är kontrollerad av amerikanska staten. Det kommer dock allt mer smycken i Sverige som har delar av gold-filled och det är därför värt att titta lite närmare på vad gold-filled är för något.
Gold-filled ska inte förväxlas med t ex guldplätering där man lägger på ett mikroskopiskt tunt lager guld över en annan metall. Till skillnad från guldplätering så innehåller gold-filled smycken minst 5 % guld och lagret med guld är allt mellan 50 till 100.000 gånger tjockare även vid plätering.

Fördelen med gold-filled är att de kombinerar det vackra gyllene utseendet på smycken samtidigt som basmaterialet står för styrkan. Det gör att man i vissa fall kan föredra att använda gold-filled delar i smycken. Då lagret som läggs på är tjockt och täckande så kan alla som kan bära guld även bära smycken av gold-filled. Slutligen så missfärgas inte guld med tiden utom i vissa extrema fall.


Man ska vara medveten om att alla smycken slits ner. Gold-filled är överlägset mot guldpläterade smycken men inte lika tåliga som smycken i äkta guld. Man räknar med att gold-filled smycken kan användas 20-30 år innan någon basmetall riskerar att synas. För guldpläterade smycken så nämner man allt från månader till något år innan metallen under kan börja synas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar