måndag 10 augusti 2015

Mohs hårdhetsskala

Mohs hårdhetsskala kan användas för att identfiera mineral genom deras hårdhet. Skalan jämför olika mineral med varandra där ett mineral med högre värde kan skrapa ett mineral med lägre värde.

Bilden lånad från: http://igs.indiana.edu/
Bilden ovan beskriver den urspungliga hårdhetsskalan som den tyska geologen Friedrich Mohs skapade 1812. Skalan kan visualiseras på lite olika sätt och idag använder man även halva tal för att bättre beskriva var på skalan olika mineral återfinns. Skalan är jämförande och kan närmast beskrivas som exponentiell då t ex diamant är nästan 4 gånger så hård som korund men korund bara är 2 gånger så hård som topas.

För smyckestillverkning finns det modifierade skalor som ger en bättre överblick över smyckestenars hårdhet. T ex denna som jag klippt och klistrat ihop från olika sidor.

Hårdhet enligt Mohs skala av vanliga smyckestenar
Gips
Bärnsten
Pärla
Malakit
Turkos, glas
Opal
Peridot
Ametist, citrin (kvarts)
Turmalin, granat
Smaragd
Topas, spinell
Cubic zircon, YAG
Rubin, safir (corund)
Moissanit (synt diamant)
Diamant

2
2-2,5
2,5-3,5
4
5,5-6
6
6,5-7
7
7,5
7,5-8
8
8,5
9
9,25
10

Om man vill identifiera ädelstenar kan man inhandla en uppsättning av pennor som innehåller mineral av de olika stegen i skalan. Sedan börjar man skrapa med den lägsta siffran och ökar till dess att man når den nivå där man rispar ädelstenen. Om man inte har pennor kan man lika gärna använda kända mineral som man har hemma – det går lika bra!

Förutom att skalan hjälper oss att identifiera olika ädelstenar så säger hårdheten på stenarna oss vad som är lämpliga användningsområden. För smycken som riskerar att utsättas för slitage lämpar sig t ex hårda stenar medan man i ett örhänge kan använda pärlor eller bärnsten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar