söndag 23 augusti 2015

Vad är vitt guld?

Genom att blanda guld med andra metaller kan man få guld i många olika färger. Vitt guld har använts sedan 1920-talet då det blev populärt som ersättare för ringar i platina som då blev för dyrt.

Man skapar vitt guld genom att bland guld med silver, koppar och palladium. Silver och palladium används för att få rätt färg och koppar används för att det gör guldet lättare att bearbeta till smycken och för att det ökar hållbarheten. Före 1980-talet användes även nickel men det får inte längre användas i Sverige.

Bilden lånad från Wikipedia

Förutom vitt guld så finns det t ex svart, grönt, blått, rött, rosa och självklart gult guld. På Wikipedia finns en lista över vilka metaller som ska tillsättas guldet för att skapa dessa nyanser av guldet. Vi kan skapa alla färger vi vill men jag har personligen svårt att förstå varför man ska ändra det gyllene till något annat?

En del smycken i vitt guld har även fått ett tunt lager av rodium på sig för att öka vitheten. Nackdelen med pläteringen är att den nöts av efter ett tag och det gör att smycken kan bli fläckiga och att tappa sin lyster. Det går alltid att lägga på ett nytt lager när det är bortnött men det är inte roligt att behöva springa till en guldsmed titt som tätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar