söndag 2 augusti 2015

Historien om carat och karat

På den gamla goda tiden innan vi hade digitala vågar vägde handelsmän varor genom att jämföra den aktuella varan i ena vågskålen med en känd viktenhet i den andra vågskålen. En vanligt förekommande viktenhet var frön från trädet Johannesbröd.

Johannesbröd växte runt hela medelhavet och dess frön var lätt att komma över. Fröna ansågs även vara stabila i vikt och de vägde ca 0,2 gram per frö. Några av de varor man vägde var guld och ädelstenar.

Idag lever fröna kvar i vårt sätt att väga ädelstenar genom ordet carat. Ordet carat sägs komma från det grekiska ordet kerátiοn (κεράτιον) som betyder frö från Johannesbröd.

Även karat som vi använder för att ange hur rent guld är har sitt ursprung från samma tid. Det fanns ett romerskt guldmynt på 300-talet e.Kr. som hette Solidius – vilket vägde 24 karat. Dess exakta vikt var 4,5 gram vilket är lite i underkant från 0,2 gram per carat men det var den viktenheten som romarna tillämpade. Därför anger vi än idag renheten på guld i karat även om det inte finns någon koppling till viktmåttet kvar.

Solidius, bilden lånad från http://www.cngcoins.com

Det var först 1907 som Allmänna konferensen för mått och vikt slog fast att en metrisk karat skulle väga 0,2 gram. Dvs. det viktmått som vi till vardags använder för att väga ädelstenar (Carat).

Det här är kanske orsaken till dagens begreppsförvirring med carat och karat. Vi får räkna med att länder använder begreppen olika och själva hålla koll på om det gäller vikt eller renheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar