söndag 6 september 2015

Safir – månadssten september

Månadsstenen för september är Safir, vilket är en ädelstensvariant av mineralet Korund.  Alla varianter av Korund kallas Safir men om man till vardags säger Safir så menar man den blå varianten. Självklart inte alla färger! Det finns den röda varianten av Korund som har sitt eget namn – Rubin.

Namnet Safir kommer från grekiskans σάπφειρος; sappheiros, som betyder blå sten och som även var namnet på ön där man utvann Safirer.

The Logan Sapphire: A 423 Carat Blue Gem

Safirer finns på flera platser på vår jord. De bästa Safirerna anses komma från Sri Lanka och Madagaskar. Det sker även stor tillverkning av syntetiska safirer som bl.a. används i industrin och inom smyckestillverkning. Som vanligt gäller att om priset verkar vara för bra för att sant så är det antagligen en syntetiskt odlad Safir. Safir (Korund) har en hårdhet på Mohs skala på 9 så det är nästa bara diamanten som kan rispa den. Det här gör att det finns stor användning för den tåliga stenen. Du har säkert hört talas om safirglas på klockor! Safirer är inte bara hård utan den tål t ex värme bättre än diamanter.

När det gäller gamla magiska egenskaper som förknippas med månadsstenen (zodiakstenen) Safir främst med visdom, makt och ödet. Dess blåa färg har även symboliserat himlen och ädelstenen var därför populär bland präster under medeltiden. Det sägs även att soldater och andra män som var borta från sina fruar längre gav dem Safirer för att de skulle hålla sig ”rena”. Om mannen kom hem och såg att stenen hade fått en mörkare blå ton så var det tecken på att någon hade hänt…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar