fredag 1 april 2016

Diamant – aprils månadssten

Diamant är den traditionella månadsstenen för april. Namnet sägs komma från grekiskans adamos som betyder oförstörbar, vilket är passande då diamant är det hårdaste mineralet som naturen kan skapa. Det har högst värdet på Mohs hårdhetskala och kan därför användas för att slipa eller borra i andra material.

Diamant består av kol som under högt tryck och hög temperatur har skapat bindningar mellan kolatomerna. Det vanligaste sättet är att diamanter skapas i övre manteln och därefter transporteras upp med lavafloder men diamanter kan även skapas vid meteoritnedslag. Det finns idag möjlighet att tillverka konstgjorda diamanter som inte går att skilja från naturliga så man bör veta en del om diamanter om man ska handla med dem. Ett sätt att avslöja om en diamant är tillverkad av människan är att den då blir för perfekt. Läs mer om konstgjorda diamanter i det här tidigare inlägget.

Just nu finns det en fantastiskt fin naturligt blå diamant till salu. Färgade diamanter uppstår då spår av andra grundämnen färgar diamanterna. I vanliga fall kan färgningen ses som en defekt men om hela stenen färgas och den i övrigt är av mycket hög kvalitet så lyfts den fram som speciell. Dessa diamanter kallas då för Fancy för att beskriva den fantastiska färgen och skilja dem från de ofärgade.

Diamanten nedan heter The Oppenheimer Blue Diamond och är på hela 14,62 Carat. Det är den största blå diamanten som någonsin har sålts. Det är auktionshuset Christie's som visar och säljer diamanten i Geneve.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar