söndag 18 november 2012

Citrin - novembers månadssten

Citrin är en ljusgul till gyllenbrun variant av kvarts (bergkristall). Namnet kommer från det latinska ordet för citron/citrusträd och syftar på den citrongula färgen. Den är mycket sällsynt i naturen men den finns t ex i Brasilien, Spaningen, Madagaskar, USA och Ryssland. Citrin finns även i Norge (Iveland och Evje) och man har hittat små kristaller i såväl Sverige (Dannemora gruvor, Uppland) som Finland (Kaatiala).



De flesta citriner som säljs på marknaden idag är brända (upphettade) ametister eller rökkvarts. Till skillnad från de blekgula naturliga citrinerna har dessa ofta en rödaktig ton. Brasiliansk ametist blir ljusgul vid 470°C och mörkgul till rödbrun vid 550-560°C. Rökkvarts övergår till citrinfärg redan vid 3-400°C. Citrin och ametist har samma kemiska egenskaper eftersom båda dessa är färgade och naturliga former av kvarts. Citrin färgas av järnförorening i stenen.

Bilden lånad från Wikipedia:http://en.wikipedia.org/wiki/File:Citrin_cut.jpg
Citrin säljs under många olika namn, t ex guldtopas, brasilianska topas, falsktopas, kvartstopas och topas-kvarts. Det är en smyckesten som oftast används istället för topas då mycket få kan skilja på en citrin och en topas.

Citrin är novembers månadssten och den smyckesten som man kan använda när man firar 17 årig bröllopsdag. Citrin tros i likhet med ametisten inneha en mängd icke bekräftade egenskaper och bland annat leda till framgång i affärer och skydda mot negativt inflytande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar