söndag 16 augusti 2015

Peridot – månadssten augusti

Månadsstenen för augusti är Peridot, vilket är ädelstensvarianten av mineralet Olivin.

Månadsstenar är ädelstenar som vi kopplar samman med årets månader och som anses ha olika mer eller mindre övernaturliga egenskaper. Tidigare kallades de zodiakstenar då det var kopplade till zodiakens tolv stjärntecken. Vilka ädelstenar som har hört ihop med vilken månad har varierat över tid och mellan olika kulturer. De jag redogör för i denna blogg är de som främst gäller för Västeuropa/Sverige. Även ädelstenarnas magiska egenskaper varierar över tid och rum beroende på vilka utmaningar olika kulturer står inför.

Bilden lånad från Smithsonian GeoGallery:
http://geogallery.si.edu/index.php/en/10209975/peridot
Namnet Peridot kommer troligen från grekiskans Perdona som betyder – ymnigt giva. Peridot kan även kallas Krysolit. Namnet kommer från grekiskan och betyder guldsten men grekerna använde namnet på flera olika ädelstenar.

Peridot finns bara i olika nyanser av grönt. Allt från gulgrön till mörkgrön och den beskrivs som att den har en oljig glaslikande lyster. Den gröna nyansen bestäms av hur mycket järn stenen innehåller.

Peridot är en vanlig smyckesten och den används t ex som inramning av andra stenar, för att skapa kontrast eller för att lyfta fram olika mönster. Peridots Mohs hårdhet ligger på 6,5-7 och dess struktur gör att den är ömtålig. Det sägs även att man har förväxlat Peridot med Smaragd i ett antal kyrkoskatter men det får jag utveckla i ett annat blogginlägg.

Vilken av de gröna stenarna tror du är Peridot?

Peridot bildas i magmatiska bergarter men vi vet även att det har kommit till jorden via meteoriter och att det finns på andra himlakroppar såsom vår egen måne.Här på jorden finns mineralet Olivin över hela klotet. En plats som är särskilt intressant för oss i Sverige är att det finns stora mängder Olivin i Åheimstrakten i Norge. På webben finns det information om ett museum - Norwegian Olivine Centre – med deras hemsida är inte alltför uppdaterad så jag vet inte om de fortfarande är verksamma. Den bästa peridoten anses idag komma från gränsområdet mellan Afghanistian och Pakistan.

Tillbaka till de magiska egenskaperna så anses Peridot anses stimulera kärlek och kan bäras för att rena hjärtat både känslomässigt och vid ev. sjukdom. Den anses även vara hoppets sten och hjälpa både mot egen och andras nervositet. För de riktigt desperata så anses den slutligen hjälpa mot håravfall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar